Interview (In Underground Scene)


There is an interview we gave a few weeks ago in the Underground scene Web Zine. A site in which you can find a great variety of local bands. Unfortunately as many posts in our blog is in Greek. Maybe we should change the language after all...anyway thanks guys, keep up the good work!

"Πως δημιουργήθηκαν οι ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ και γιατί δώσατε αυτό το όνομα στο συγκρότημα ?


Σαν μπάντα ξεκινήσαμε το 2000. Η αρχική σύνθεση ήταν Γιάννης στη φωνή, Κώστας στη κιθάρα. και ό τότε drummer της μπάντας Γιώργος. Με λίγα λόγια δεν είχαμε μπάσο. Αλλά για να είμαστε ειλικρινής δεν μας ενδιέφερε ιδιαίτερα αυτό, μιας και η επιθυμία του να παίξουμε punk - ότι και αν σήμαινε ή σημαίνει αυτό - στην εφηβεία μας, ήταν μεγαλύτερη από το να έχουμε ολοκληρωμένη σύνθεση. Με αυτό το line up γράψαμε το πρώτο μας ντέμο σε κασσέτα και μετά η μπάντα μπήκε σιγά σιγά σιγά στο δρόμο της. Ενσωματώθηκαν αργότερα ο Βαγγέλης στα τύμπανα και ο Παναγιώτης στο μπάσο για να ολοκληρωθούμε σαν σύνθεση. Ήρθε και το ψάξιμο στη πολιτική, τα ακούσματα μας γίνανε περισσότερα και ποικίλα και φτάσαμε στο σήμερα. Τώρα σχετικά με το όνομα, η αλήθεια είναι ότι θέλαμε κάτι εύκολο και συμβολικό. Μας έκανε εντύπωση που το συγκεκριμένο δεν το είχε χρησιμοποιήσει κάποια μπάντα και το πήραμε εμείς. Συμβολίζει τον φυσικό κύκλο της ζωής και την διαδοχή των πραγμάτων.

Σε ποιο μουσικό είδος θα κατατάσσαμε τους ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ και ποιες οι μουσικές σας επιρροές ?

Σαν μπάντα ήμασταν πάντα αντίθετοι με τη κατάταξη μας σε κάποιο συγκεκριμένο είδος μουσικής. Θεωρούμε πως οι ορολογίες πρέπει να μπαίνουν καθαρά για λόγους περιγραφής και προσδιορισμού πάρα για λόγους κατηγοριοποίησης. Για λόγους περιγραφής λοιπόν θα σου απαντούσαμε πως ανήκουμε μάλλον στο punk ιδίωμα και τα παρακλάδια του. Αυτά μπορεί ξεκινούν από το New Wave και τη Post Punk και να φτάνουν μέχρι το Crust ή να φιλτράρονται μέσα από Post ιδιώματα. Γενικά θέλουμε να είμαστε πάντα ανοιχτοί στο τι πρόκειται να παίξουμε. Μεγαλώνοντας, συνεχίζουν να αλλάζουν τα ακούσματα μας. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να μένει στάσιμος και πρέπει να προσπαθεί συνέχεια για την εξέλιξη του. Νομίζουμε πως πάντα μας ενδιέφεραν μπάντες που όχι μόνο παρουσίαζαν εξέλιξη από άλμπουμ σε άλμπουμ αλλά και από κομμάτι σε κομμάτι μέσα στην ίδια κυκλοφορία.

Σε τι αναφέρονται οι στίχοι σας ?

Οι στίχοι μας κυρίως έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο, τα συναισθήματα του και τις καταστάσεις που περνάει, χωρίς όμως να σημαίνει πως η πολιτική και η κατάσταση γύρω μας δεν μας ενδιαφέρει. Θα λέγαμε πως είναι προσωπικός στίχος με κριτική και αυστηρή ματιά στο θέατρο του παραλόγου που διαδραματίζεται μπροστά μας από τότε που μας θυμόμαστε και όχι μόνο τα τελευταία χρόνια της λεγόμενης οικονομικής κρίσης.

Η τελευταία σας δουλειά που κυκλοφόρησε το 2013 έχει τίτλο Πτώση, τι πρέπει να ξέρουμε γι' αυτήν και σε ποιους αναφέρεται ?

Η "Πτώση" είναι το αποτέλεσμα συλλογικής δουλείας της μπάντας και διαφόρων κολλεκτίβων και στούντιο που συνεργαζόμαστε τα τελευταία χρόνια και είναι η περιγραφή των όσων βλέπουμε, ακούμε και ζούμε γύρω μας. Δεν θα θέλαμε να εξηγήσουμε τι σημαίνει για εμάς αυτή η λέξη μιας και δεν θέλουμε να περιορίζουμε τη σκέψη κανενός. Ο καθένας είναι ελεύθερος να βρει και να αποδώσει τα νοήματα και συμβολισμούς που θέλει σε τούτη εδώ τη λέξη και κατ'επέκταση τη κυκλοφoρία.

Τι προσπαθήσατε να αλλάξετε και τι να κρατήσετε ίδιο σε σχέση με τις παλαιότερες κυκλοφορίες σας ?

Mάλλον δεν προσπαθήσαμε να κρατήσουμε ή να αλλάξουμε κάτι. Ο ήχος μας ακροβατούσε πάντα μεταξύ της μελωδίας και της βαριάς ατμόσφαιρας σε συνδυασμό με το λυρισμό των στίχων. Ο ήχος της Πτώσης βγήκε φυσικά και ως αποτέλεσμα των συζητήσεων και της παρέας που κάνουμε μεταξύ μας στη καθημερινότητα μας και των ακουσμάτων που έχουμε όλοι ξεχωριστά παρά από τις πρόβες. Δεν σου κρύβουμε πως κάποια κομμάτια του άλμπουμ γράφτηκαν κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων χωρίς να έχουν προβαριστεί πιο πριν ούτε μία φορά.

Είστε χρόνια στην σκηνή, τι είναι αυτό που αγαπάτε και τι αυτό που σας ενοχλεί περισσότερο στην Ελληνική μουσική πραγματικότητα ?

Δεν θα μιλήσουμε για ολόκληρη σκηνή μιας και δεν μας εκφράζει ολόκληρη αλλά θα αναφερθούμε στο Do It Yourself - Do It Together κομμάτι της που βιώνουμε καθημερινά. Η σκηνή περνάει ίσως την πιο ώριμη από πλευράς παραγωγικότητας και ποιότητας φάση της. Με μεγάλη χαρά βλέπουμε μπάντες, που στηρίζουμε αυτή τη λογική και νοοτροπία, να βγάζουν τρομερές κυκλοφορίες από το αισθητικό και μουσικό κομμάτι μέχρι και το στιχουργικό. Αρκεί να πιάσει κάποιος τις κυκλοφορίες των τελευταίων 2-3 ετών για να καταλάβει τη πρόοδο που έχει σημειωθεί. Αυτή η πρόοδος μετουσιώνεται και σε άλλες μορφές, από άτομα που στηρίζουν τη σκηνή, οπως τα fanzines, τα Web Zines μέχρι και τη συμμετοχή στο τεχνικό κομμάτι των παραγωγών αλλά και τη δημιουργία artwork σε κυκλοφορίες. Το αρνητικό είναι ίσως πως τα περισσότερα εγχειρήματα στηρίζονται σε μεμονωμένα άτομα με μεράκι και όχι σε δομές που να έχουν δημιουργηθεί και να λειτουργούν μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Με αποτέλεσμα αυτά τα άτομα να κουράζονται από ένα σημείο και έπειτα, οπότε αποστασιοποιούνται ενώ έχουν πολλά ακόμα να δώσουν.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το άμεσο μέλλον ?
 
Τα σχέδια μας είναι να κάνουμε αρκετά Live στην επαρχία φέτος μιας και τα τελευταία χρόνια εξαιτίας υποχρεώσεων μας έλειψε αρκετά. Ήδη παίξαμε κάποια και έχουμε προγραμματίσει κάποια τους προσεχείς μήνες και θα το παλέψουμε και για περισσότερα, αν και είναι κάτι αρκετά δύσκολο μιας και δουλεύουμε και οι τέσσερις και θέλει σωστό συντονισμό. Στο πίσω μέρος του μυαλού μας παραμένει να ξαναβγούμε για Live στο εξωτερικό αλλά για ολοκληρωμένο tour αυτή τη φορά και όχι για μεμονομένες συναυλίες. Επίσης έχουμε αρχίσει ήδη να δουλεύουμε πάνω σε νέες συνθέσεις και ίσως μπούμε κάποια στιγμή στο στούντιο για ηχογράφηση και κατ'επέκταση κάποια καινούργια κυκλοφορία.

Στη συναυλία ποιου group ( από Ελλάδα η όχι ) θα θέλατε να κάνετε support ?

Πάντοτε υπήρχαν μπάντες και καλλιτέχνες που θαυμάζαμε και υποστηρίζαμε αλλά δεν έχουμε απωθημένο να παίξουμε με κάποιους από δαύτους. Οι μπάντες και τα πρόσωπα με τα οποία παίζουμε τόσα χρόνια μας καλύπτουν σε όλα τα επίπεδα και είναι αυτές με τις οποίες θέλουμε να συνεχίσουμε να παίζουμε. Επίσης ο όρος support πρέπει να ομολογήσουμε πως δεν θέλουμε να υπάρχει στο λεξιλόγιο μας. Εναντίον αυτής της λογικής παίζουμε τόσα χρόνια την οποία ονομάζουμε λογική των μαγαζιών και μας ακούγεται λίγο άσχημα στο αυτί.
 
Κλείστε αυτή την συνέντευξη με όποιο τρόπο θέλετε...

Υπάρχει μία εξαιρετικά δύσκολη κοινωνική κατάσταση αυτή τη στιγμή που όλοι μας θα έπρεπε να πολεμήσουμε για να την ανατρέψουμε. Θέλει μεγάλες αντοχές και υπομονή για να το πετύχουμε. Η προσπάθεια αυτή μπορεί να ξεκινάει από την αυτοκριτική που κάνει ο καθένας μόνος του μέχρι το να διαμαρτηρηθεί και να πράξει ενάντια στο υπάρχον με διάφορους τρόπους. Ας κάτσουμε όλοι να σκεφτούμε τι κάνουμε και δεν κάνουμε σωστά για να πράξουμε με ελεύθερη βούληση ανάλογα. Σε ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη.

Εμείς ευχαριστούμε και καλή συνέχεια."